Norge i grått, grått og grått!

Grått blir mye brukt i norsk interiør, enten det er hjemme hos noen, på et kontor eller andre steder. Hva er det som gjør at så mange ender opp med grått når de skal velge veggfarge?

Jeg tror det er et «safe» valg for mange. Grått er nøytralt, og passer til mange andre farger. Problemet er at de fleste som velger grått, velger heller ingen andre farger, de velger hvitt. Grått og hvitt.

De våkner opp om morgenen i det grå soverommet sitt:

Seng med grått sengetøy
En god start på en regnværsdag?

Så tusler de inn på det grå badet,

Grå fliser
Have a shitty grey day!

og går inn på det grå kjøkkenet for å ta seg en kopp kaffe eller spise frokost: For en herlig start på dagen! Husk å ta vitaminpillene i samme slengen! De trengs når alt er grått, for grått stjeler energi fra ting rundt seg.

Men hva skal man gjøre da? Gadd du ikke? Turte du ikke? Hva tenkte du? Nå har jeg sikkert fornærmet halvparten av leserne, men jeg må gå litt hardt ut mot den store grå ullmassen. Ja for ullen til sauene er gjerne ikke så hvit som i Lambi-reklamen, den er grå.

Jeg har forståelse for at grått kan være et lett fargevalg. Det er lett fordi man slipper å tenke. Jeg klarer heller ikke å tenke når alt er tåke. Og så skal det passe til alt. Alt hva da? Den grå sofaen? Den nye gråhvite parketten? Da forstår jeg ikke. Så lenge møblene ikke er gule, oransje eller grønne, kan man jo velge en hvilken som helst farge i verden!

Men hva gjør du, du som endte opp i gråsonen? Eller du som fortsatt insisterer på å ha det meste i hjemmet grått? Jeg har noen tips:

Det første er: Gjør det gråere! Ja det kan faktisk funke. Har man det litt grått, ser det bare ut som man har gitt opp eller ikke brydd seg. Putter du inn sort og mørkegrått i tillegg, skjer det noe nytt.

Ved å velge en mørkere gråfarge på enten vegger og/eller møbler, blir inntrykket dypere og mer gjennomtenkt:

Grå stue med sorte innslag
Innslag av sort gir dybde i interiøret.

For å få et mer ekslusivt utseende, dropp bildelister og småbilder, og gå for litt kraftigere møbler, og større ting på veggene:

Glamorøs stue i sort og grått
Sorte innslag skaper kontraster og gir et glamorøst inntrykk.

Grått trenger altså hjelp fra grått og sort for å komme bedre frem og gi mening til interiøret. Blander du grått med bare hvitt, vil hvitfargen fremheve seg selv, og det grå blir enda kjedeligere.

En annen ting man kan gjøre for å varme opp de kalde grå veggene, er å få hjelp fra gulv og møbler. Gyllent treverk gjør underverker for grå vegger:

Eikeparkett
Gyldne farger skaper liv til det grå.
Treverk mot grå vegger
Mahognyfarger gir håp for det grå.

Som jeg skrev – gjør det grå gråere, og less på! Jeg skal vise noen bilder som er gode eksempler på at more is more:

Sorte vegger
Det er ikke alltid bare kontraster som får ting til å se spesielt ut. Møbler i samme fargen som veggene kan få det til å se ut som en million! Sånn her skulle jeg gjerne hatt det i en tv-stue.
Lysegrått soverom
Til og med jeg kunne våknet opp til grått med et slikt soverom!

På bildet over er det brukt sølv sammen med grått. Et naturlig valg. Enda finere er det å bruke motstykket, nemlig gull!

Gull og grått er en herlig sær, men fantastisk kombinasjon. Hvis du klarer å gjøre det virkelig gjennomført, kan du komme unna med de villeste påfunn:

Oh la la! Så lenge det er gjennomført går alt!

Gull og organiske former skaper balanse til det grå:

Bryt det grå meg gull og organiske former.

Sorte detaljer skaper substans og binder interiøret sammen:

Stol med sebramønster
Dyremønster skaper liv i interiøret.

Gullknotter på dørene gir etterlengtet varme og liv til det grå kjøkkenet. Det hjelper også med blanke overflater som reflekterer lyset. Den helmatte malingen som er så hot for tiden, suger til seg lys, og jeg blir helt tørr i munnen av å se på den. De blanke skapdørene skaper fin balanse til dette.

Grått høyglans kjøkken
Gullknottene gjør hele kjøkkenet!

Det er ikke bare solkongen som kommer unna med profileringer i gull:

Profilerte vegger
Gullmalte profiler løfter rommet til nye høyder!

So far so good. Jeg mener ikke at man aldri kan ha grå vegger, men de trenger litt hjelp. Nå har jeg kommet med noen forslag på hvordan man kan hjelpe gråfargen uten bruk av andre farger. Og nå er tiden kommet for å legge til noe så skummelt som farger!

Min absolutt favorittfarge sammen med grå vegger er grønn! Man skulle nesten tro at grønn er skapt bare for å ta seg av grå. Det gode mot det onde, men når de kommer sammen er resultatet utrolig lekkert. Kombinasjonen på bildet under er helt perfekt, og absolutt rålekkert:

Grått interiør med grønt- og gulldetaljer
Interiørporno

En gullsjenk er ikke akkurat noe som vokser på trær, men det gjør retromøbler fra 50-60 tallet, og en glassmester kan sikkert ordne dette. For en del tusen…

gullsjenk
Gull, grønt og grått. Enkelt og lekkert.

Lysegrått, men små innslag av sort, brunt treverk, litt farge og gull, gjør det sofistikert.

grått og aquagrønt interiør

Til slutt: Har du grå møbler og ikke bestemt deg for veggfarge ennå? Ikke velg grå vegger! Velg heller denne fargen! Den er nemlig som en vitaminpille for det grå. Den vil også fungere supert sammen med brune eller hvite møbler.

Gul magnoliafarge på veggene
Dette er absolutt nydelig! Denne lyse gulhvite magnoliafargen tilfører mye energi og varme til rommet!

Har du selv mye grått i interiøret? Jeg vil gjerne at du kommenterer og forteller hvorfor valget falt på denne fargen.

Har du etter å ha lest denne posten bestemt deg for å forandre eller tilføre noen farger, vil jeg gjerne høre om det! Referer gjerne til hvilket bilde du likte best!

Takk for at du leste!

Ha en grå dag. Eller ikke!

39 Shares

4 kommentarer til «Norge i grått, grått og grått!»

  1. Hei!
   Jeg vet ikke koden på den gråfargen, men jeg kan hjelpe deg med å komme inn på sporet av en riktig farge kanskje?
   Jeg tror du skal teste ut 9930 Tåkedis fra Jotun, eller Lys antikkgrå.
   Dra til en hvilken som helst malingsbutikk og ta med deg fargeprøvene til Flugger, og få de til å lage fargeprøver til deg der. De har nemlig små bokser til fargeprøver som koster i overkant av 30 kr pr. stk.
   Jeg håper dette var til hjelp, og at du kommer litt nærmere i jakten på den perfekte gråfargen for deg! Og hvis du går for grått, ikke glem å tilføre litt farger på tekstiler eller pyntegjenstander for å få litt vitaminer inn i rommet 🙂

 1. Grått her og ja. Tåkedis og matrix. Grå sofa😂 ble grått fordi jeg digger grått og kan freshe opp med rosa puter eller andre kule farger til. Det aller meste går til grått. Lettere å bytte farger på puter, teppe ol enn å begynne å male 2 ganger i året 😁

 2. Tilbaketråkk: Farger til stuen - musi

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *