Trekke om møbler – pianokrakk med langt liv

Å trekke om møbler selv er ikke så vanskelig, så lenge det er et enkelt møbel som f.eks. en spisestuestol, en puff, eller i dette tilfellet en pianokrakk. Den har vært i familien siden før krigen. Jeg har slitt mine timer på den som barn, da jeg lærte å spille piano. Jeg angrer selvfølgelig i dag på at jeg ikke tilbrakte ti ganger så mange timer på den. Jeg har trukket om pianokrakken i et hvitt, tykt, mønstret bomullstoff.

Å trekke om møbler er veldig gøy når man er ferdig med prosjektet, men det kan være nervepirrende underveis når man støter på problemer.

Først fjernes trekket ved å dra ut alle nellikspikerne:

Sittepute laget av vatt og skumgummi
Over skumgummiputen er det lagt vatt pga. sittekomforten, og stoffet ser penere ut med litt luftig fyll under.

Det nye stoffet klippes til i riktig størrelse, og legges over. Først fester jeg stoffet til rammen med en stift midt på hver side, da kan ikke stoffet dra seg i gal retning. Så jobber jeg meg utover mot hjørnene. De første stiftene festes med store mellomrom, i tilfelle noe må tas opp igjen. Jeg stifter annenhver gang på motsatt side, på kortsiden og langsiden, for å få jevnt spenn på stoffet. 

Stoff festet med stifter
Stiftene festes først med store mellomrom. Når stoffet sitter der det skal, kan man sette i flere stifter.

Så kommer the tricky part: hjørnene! Jeg har sjekket hvordan man gjør dette i bøkene mine, og på nettet, men det er vanskelig å trekke om stoffet rundt hjørnene. Det går på et vis, men jeg synes ikke det blir helt 100%. Derfor er et kurs i møbeltapetsering på ønskelisten.

Hjørnene skal brettes og klippes slik det er vist på bildet:

Viser hvordan stoffet klippes i hjørnene for å trekke om
Stoffet må klippes inn fra hjørnet for å passe rundt stolpen.

Overflødig stoff på tuppen klippes vekk:

Viser hvordan tuppene på stoffet klippes
Tuppene klippes av så det ikke blir klumper der stoffet festes.

Så brettes stoffet rundt hjørnene, og festes i rammen:

Stoff festet med nellikspiker
Nellikspiker i hjørnet der hvor stiftemaskinen ikke kommer til.

Når alle hjørnene er ferdige og festet, er det verste gjort. Da er det bare å feste resten av stoffet rundt rammen, enten med en stiftemaskin eller med spiker. Det avhenger litt av type møbel om jeg bruker nellikspiker eller stiftemaskin. Det går fortere med en stiftemaskin, men på gamle møbler bruker jeg helst spiker, av respekt for møbelets alder. I dette tilfellet måtte jeg bruke stiftemaskin for å komme langt nok ned på rammen. Med spiker slo jeg bare hakk i rammen. Stoffet kan også festes med pyntenagler.

Har man brukt spiker eller stifter, må disse skjules med et pyntebånd eller en pyntesnor. Jeg hadde sort pyntesnor liggende, så da brukte jeg den. Sort og hvitt er alltid fint sammen, og jeg får Chanel-følelsen hver gang jeg kombinerer sort og hvitt.

Sort tvunnet pyntebånd
Lekkert sort tvunnet pyntebånd.

Snoren festet jeg med limpistol. Limpistol er supert å bruke fordi det er praktisk, og fordi limet er sterkt.

Så var krakken ferdig og fin igjen! Mange nye leveår er i vente for den, og forhåpentligvis skal den snart få stå foran et piano igjen.

gammel pianokrakk med nytt trekk
Håndlaget, og med nydelige linjer. Du går ikke og kjøper en krakk på IKEA da.
nytt stoff på pianokrakken
Det kan se ut som det er et glippe mellom båndet og rammen, men det er bare malingen som er slitt i kantene, og trefargen kommer frem.

Tidligere har jeg truket om to puffer som ble superfine. Sjekk dem ut her: http://www.musi.no/2017/04/24/trekke-om-puffer/

Ha en fin dag!

9 Shares

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *